Kuskus je pokrmem, respektive surovinou, která pochází hlavně ze severoafrické oblasti. Malé krupice z obilnin, jako je ječmen či pšenice, jež jsou zalévány především horkou vodou a následně zpracovány či obohacovány.
Kuskus se tak stává nedílnou součástí také české, tedy tuzemské gastronomie, kde plní roli příloh nejrůznějšího typu. Je doplňkem odlišných jídel, v nichž mohou figurovat nejenom masité, ale i zeleninové potraviny.
V článku najdete
Recepty z pokrmu zvaného kuskus
Kuskus a jeho základní příprava
Kuskus vložíte do připravené mísy a zalijete ho vařící vodou v daném poměru 1 : 2 (na 1 díl kuskusu 2 díly vody). Po té co kuskus zalijete, tak ho nechte přibližně kolem 10 – 15 minut odstát, pročechrejte vidličkou, a po té ho servírujte jako přílohu nebo ho můžete libovolně dochutit.
Jablečný kuskus s ořechy
Vemte dva hrnky kuskusu a dejte ho do mísy a zalijte kuskus dvojnásobným množstvím šťávy (jablečné). Přikryjte kuskus a nechejte šťávu vsáknout. Poté vmíchejte 50 gramů nasekaných sušených švestek a 50 gramů pokrájených sušených jablek, čtvrt lžičky mletého kardamomu. Dále můžeme přidat hrst opražených a nasekaných vlašských ořechů. Na závěr zakápneme třemi lžícemi javorového sirupu (je možné použít med). Dezert lze podávat chlazený i teplý.
Kuskus se zeleninou
Vemte velkou a prostornou mísu a nasypejte do ní hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru. Přikrijte poklicí a nechte odstát 20 minut. V mezi čase si můžete připravit zeleninu – 2 mrkve, kedlubnu, cibuli a kousek zelí – tu nakrájejte na nudličky, osmažte je na oleji na pánvi, přidejte sůl a kari. Kuskus i zeleninu smíchetjte dohromady.
Kuskus s rajčaty a kozím sýrem
Vemte mísu nasypejte do ní 3 hrnky kuskusu, které zalijete dvojnásobným množstvím vývaru ze zeleniny. Po té co se vývar vsákne, pokrájejte 10 cherry rajčat a přidejte je, dále měkký kozí sýr, nakrájenou bazalku a nezapomeňte zakápnout olivovým olejem. Dochuťte pepřem a solí podle vaší chuti. Případně je možné nechat celou směs zapéct v troubě.
Jednoduchý salát z kuskusu
Dva hrnky kuskusu zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou (okurky, rajčata) a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.
Pakliže bychom měli začít zmínkou receptů, které vznikají ve spojení se zdravou zeleninou, je třeba neopomenout na takový kuskus s cuketou. Jde o vegetariánský pokrm, v rámci něhož hraje hlavní roli cuketa, olivový olej, ementál, hrášek a tmavá sójová omáčka.
Poměrně oblíbený je kuskus se špenátem, který vzniká spojením cibule, našlehané smetany, česneku a listového špenátu, jež dodá jídlu nejenom vynikající chuť, ale také zajímavou podobu.
Kuskus však není záležitostí jen bezmasou. Mnohdy je totiž servírován i s kuřecími špalíčky, které představuje kuřecí spodní stehno. Součástí této pochutiny je speciální marináda, kterou tvoří vývar, olej, kuskus a bílý jogurt. Zapomínáno by ostatně nemělo být ani na čerstvou zeleninu, která bude tvořit přílohu.
K velikým delikatesám a specialitám mnohých restauračních zařízení patří také kančí hřbet na smržích s kuskusem. Pokrm, jehož poměrně snadnou přípravu vám může demonstrovat námi prezentované video.
Nepodceňujte možnosti kuskusu
Obohaťte svůj jídelníček o něco nového a zdravého. Začněte vařit z exotické a výjimečné ingredience, kterou lze ochutit mnoha způsoby, díky nimž se domůžete velice lahodného pokrmu. Využijte některých z námi prezentovaných receptů a ochutnejte vynikající kuskus, který lze připravit i podle populárního kuchaře, Zdeňka Pohlreicha.
Pohlreicha můžete také sledovat online zde http://www.iprima.cz/anosefe/moderator/zdenek-pohlreich