de de de


Novinky:
Home » Cestování » Dvojčata v New Yorku
Dvojčata v New Yorku
lossy page1 750px World trade center 12459a.tif1

Dvojčata v New Yorku

Twin Towers – tímto anglickým výrazem byla označována slavná dvojčata v New Yorku, která podlehla teroristickému útoku v roce 2001. Kancelářské budovy, jež se zřítily poté, co do nich narazil Boeing  767-200. Pojďme ale začít pěkně od začátku…

Psal se rok 1966, kdy započaly prvotní stavební práce Světového obchodního centra zvaného World Trade Center, jež se skládalo ze sedmi výškových budov, kde objekty číslo jedna a dva představovaly právě dvojčata z New Yorku. Dokončení těchto konkrétních staveb proběhlo v roce 1972 a ještě následující dva roky si držely titul nejvyšších budov světa.

World trade center

autor: Carol M. Highsmith

Přednosti Twin Towers

Pakliže se zaměříme konkrétně na tyto dva objekty, šlo o nemovitosti umístěné vedle sebe, díky čemuž vznikl i světově známý název dvojčata z New Yorku. Objekty, které dosahovaly výšky 417 metrů, a délka jedné strany půdorysu byla zhruba 63 metrů.

Každá z budov disponovala přibližně 110 patry s velice důmyslnou konstrukcí, o jejíž návrh se postaral uznávaný architekt Minoru Yamasaki. I přes svoji výraznou ocelovou pevnost však stavby nevydržely atentát na dvojčata, který přišel v roce 2001.

Uvnitř se samozřejmě nacházely komerční prostory, vzhledem k charakteru světového obchodního centra. Umístěny zde byly velice propracované systémy spousty výtahů, které dopravovaly občany až do těch nejvyšších pater.

Významné události New Yorských dvojčat

Marriott World Trade Center

autor: David Ohmer

Nežli přišel onen osudný atentát na dvojčata, byly budovy spojovány s nejrůznějšími událostmi. Například v roce 1974 se o naprostou senzaci postaral známý provazochodec Petit, který procházel na laně mezi oběma objekty.

Mnohem smutnější událostí byl rok 1993, kdy přišel první bombový atentát na dvojčata, jež proběhl v podzemních prostorách budov a o jehož realizaci se postarali islamističtí teroristé. Bombový útok usmrtil několik lidí a stovky jich zranil. Naštěstí nedošlo k poškození statiky objektů.

Osudný byl však atentát na dvojčata, který se stal 11. září 2001. Datum, které se navždy zapsalo do dějin Spojených států amerických. Tento teroristický útok byl bohužel úspěšný, možná i proto, že byl realizován ze vzduchu. Obě věže byly zasaženy letadly Boeing 767-200 a po několika desítkách minut došlo k jejich zřícení. Tragédie, která si vyžádala stovky lidských životů.

Dvojčata v New Yorku bohužel poškodila i ostatní budovy Světového obchodního centra, které byly později strženy.

Nová tvář World Trade Center

Tato událost samozřejmě zasáhla nejenom Spojené státy americké, ale celý svět. Dnes už však máte možnost spatřit novou tvář tohoto místa. Výškové budovy určené pro komerční účely, které nahradily nikdy nezapomenutelná dvojčata z New Yorku.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu