Med je pro mnohé skutečnou delikatesou, který používáme například při mazání na pečivo, jako základ různých dresinků, ale třeba také při vaření, nebo při slazení čaje. Pokud nechcete med kupovat, nasbírejte si pampelišky a vyrobte si vlastní. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak udělat ten správný pampeliškový med, aby měl požadovanou konzistenci, chuť a samozřejmě také barvu.
V článku najdete
Přísady
Základní suroviny, které při výrobě budete potřebovat, jsou hlavně květy pampelišek. Zde je třeba dodržet správný poměr, kdy na 1 litr vody je třeba mít rovných 200 kusů těchto květů. Dále budete potřebovat jeden kilogram cukru a také jeden čerstvý citron. Tím máme všechny suroviny k dispozici, a můžeme se pustit do samotného procesu výroby.
Příprava
Při přípravě by měly být květy velmi důkladně oprány. A to hlavně z toho důvodu, že v nich mohou být nejenom nečistoty ze vzduchu, ale třeba i drobný hmyz. Jakmile si tedy jsme jisti tím, že jsou perfektně čisté, můžeme je vložit do hrnce, a zalijeme vodou. Dále nakrájíme citrony na kolečka, a vložíme je k nim. Pokud máme citróny s chemicky ošetřenou kůrou, předem si ji oloupeme. Tuto směs přivedeme k varu.
Vaříme a necháváme odpočinout
Jakmile se vše začne vařit, je třeba se zaměřit na to, abychom květy pampelišek ve vodě vařili přesně 15 minut. Následně můžeme vypnout sporák a nechat celou směs pomalu vychladit. Další fází, jak udělat správný pampeliškový med, je nutnost nechat vše důkladně vylouhovat. Hrnec tedy přikryjeme a vložíme na chladnější místo. Zde by měl zůstat zhruba 24 hodin, než se budeme moci pustit do dalšího kroku v celé přípravě. Je tedy vhodné počítat s tím, že fáze samotného vaření medu je tedy dvoudenní.
Druhý den
Jakmile jsou samotné květy vylouhované, můžeme se pustit do další fáze, na jejímž konci již budeme produkovat hotový med. V prvním kroku důkladně celou směs přecedíme do nového hrnce. Jelikož však květy pampelišek budou často pouštět drobné okvětní lístky, je ideální cedit přes plátno, a to do většího a dokonale čistého hrnce. Do něho pak postupně vsypáváme a rozpouštíme kilo cukru. Jakmile přivedeme k varu, vaříme zhruba 1,5 hodiny. Směs by se měla lehce táhnout. Tak poznáme správnou dobu k tomu slít směs do připravených sklenic.
Finále
Jakmile je med ve sklenicích, necháme ho pomalu a v klidu vystydnout. Až se tak stane, poslední fáze, jak udělat pampeliškový med, je dokončena. Následně už je nutné pouze dodržet podmínky skladování, a to takové, že med by měl být umístěn na chladnějším a tmavém místě. Ideální je tedy sklep, popřípadě také lednice.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Paul, franky242)