Stejně, jako velké množství středomořských lokalit, také Řecko se pyšní svojí osobitou a zajímavou gastronomií. Pokrmy, jež jsou podle velice specifické chuti rozpoznatelné již po prvním soustu, respektive jejich země původu.
Dnes vás seznámíme s nejtradičnějšími pochutinami této prosluněné destinace, které vám představíte v následujícím členění.
- Předkrmy
- Hlavní pokrmy
- Dezerty
V článku najdete
Řecké předkrmy
Každý asi správně tuší, že předkrm je i v této zemi velmi lehký a chutný. Vzhledem k poměrně široké možnosti pěstování vlastní exotické a tropické zeleniny, je zcela pochopitelné, že je součástí nejrůznějších salátů. V nich nesmí chybět místní olivový olej nebo přísady v podobě kozích sýrů, jež patří k oblíbeným.
Nejvyhledávanějším předkrmem budou pravděpodobně tzv. tzatziki. Jde o chuťově velice specifickou pomazánku, která vzniká z řeckého jogurtu, ovčího mléka, nastrouhaných okurek, olivového oleje a česneku. Pikantní a lahodné jídlo, po kterém se můžete chystat na hlavní chod.
Hlavní pokrmy
Vysloví-li se Řecko, každého jistě napadne typický gyros, jenž je oblíbenou grilovanou pochutinou, stejně, jako souvlaki. Pochutnat si však můžete i na zdravější opékané stravě, kterou tvoří například lilek s jehněčím masem. Takovému pohoštění se říká musaka.
Netouží-li po žádné masité přísadě, určitě si dopřejte saganaki. Speciální sýr feta obalený ve strouhánce, na způsob našeho tuzemského „smažáku“.
Narazit ale můžete i na jídlo zvané yamistá, což jsou papriky plněné rýží, masem a řadou tamních bylinek. Za ochutnání stojí určitě stifádo, což se dušené králičí nebo telecí maso na cibulce, k němuž se podává vynikající rajčatová omáčka. Vaše chuťové buňky může uspokojit i karfédes, což jsou specificky okořeněné masové karbanátky plné lahodné chuti.
Co po hlavním jídle?
Velká spousta sladkých dezertů, jimiž si můžete dotáhnout poloprázdné žaludky po obědě, jsou tvořeny z listového těsta v kombinaci s řadou dalších přísad a ingrediencí. Narazíte-li na listové těsto s vanilkovým krémem, máte jistotu, že jíte galaktoboureko.
Pokud vám někdo naservíruje na stůj baklavu, dopřáváte si listové těsto s medem posypané oříšky, jež patří k často vyhledávaným řeckým dezertům.
Panák po dobrém obědě
V rámci krátkého představení řecké gastronomie nelze opomíjet ani na místní alkoholické nápoje. Rozhodnete-li se držet místních tradic, bude vám jistě servírováno tzv. ouzo, což je typická anýzová kořalka, se kterou si spravíte chuť a zlepšíte trávení.
Řečtí občané dávají často přednost i jednomu dalšímu známému koňaku, kterým je Metaxa, jež však nemá cokoliv společného se samotným Řeckem.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Apolonia).