Trouba neboli sporák, to je nedílná součást každé moderní kuchyně, ve které se připravují lahodné speciality všeho druhu. Při jejím výběru se nabízí hned několik praktických a zajímavých variant, jež se mohou stát zásadním prvkem kulinářského prostředí.
Na úvod vyvstává pravděpodobně ta nejzásadnější otázka, jestli vsadíte na samostatný a volně stojící spotřebič nebo dáte raději přednost vestavěným produktům. Ty se povětšinou skládají s desky a trouby.
V článku najdete
Zdroj potřebného tepla
Z provozního a funkčního hlediska narazíte asi na dvě možnosti. Buď bude domácí trouba poháněna plynem, nebo elektřinou, přičemž obě řešení přináší zcela odlišné způsoby vaření. Toto dělení se týká také horní části, respektive té varné.
Výjimkou není ani kombinace obojího, což umožňují moderní výrobky, především ty vestavěné.
Provedení varné sekce
Pokud jde o varnou desku, rozlišují se tři nejpoužívanější výrobní materiály. Tím prvním je samozřejmě litina, dále pak sklo-keramika a nakonec indukce. Poslední jmenované vyhotovení je velice oblíbené hlavně díky rychlosti, s níž je docíleno požadovaných teplot.
Jaké možnosti nabízí moderní trouby?
Jde-li vám především o pečení, určitě se budete při nákupu tohoto spotřebiče zajímat o funkčnosti domácí trouby. Ty jsou povětšinou vybaveny jak klasickým ventilátorem, tak kruhovým topným tělesem. Horkovzdušné verze, které mohou být dokonce multifunkční.
Taková trouba pak disponuje funkcionalitami, jako je rozmrazování, mikrovlny, gril nebo speciálními programy pro přípravu nejrůznějších pochutin.
Při výsledném nákupu byste však neměli opomínat ani na praktické prvky, jako je snižování teploty předního skla, popřípadě energetickou třídu, jež by měla v dnešní době započínat minimálně na hranici A nebo A+. Teprve poté budete spokojeni se svoji novou a multifunkční výbavou kuchyně.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: stockimages).