Patří káva mezi váš zamilovaný nápoj bez něhož si svůj den dokážete jen stěží představit? Jak si kávu připravujete třeba na cestách? Prostě všude tam, kde není k dispozici kvalitní presovač?
Itálie – moka konvička
Představíme vám tradiční italskou přípravu kávy pomocí velice krásné nádoby – moka konvičky. Není nijak nákladná. K přípravě kávy vám bude stačit obyčejná elektrická ploténka. Konvička má dva kónické díly, které spojíte prostým zašroubováním. Do spodní nádobky nalijete vodu, na ni umístíte sítko naplněné vaší oblíbenou na jemno mletou kávou. Po zašroubování horní části přivedete vodu k varu. Horká pára a voda probublá do horní části konvičky a vytvoří jedinečnou, ryze specifickou chuť vaší kávy. Pak stačí nalít do předehřátého šálku. Je libo trochu mléka?
Francouzský french press
Ve Francii se k přípravě kávy používá french press. Jde také o poměrně finančně nenáročnou záležitost. Je to buď skleněná nebo nerezová konvčka s víčkem, které má sítko. Dodávají se v mnoha velikostech a provedeních včetně vyložených designových skvostů, které budou ve vaší kuchyni tvořit půvabnou dekoraci. French press je ideální volbou pro přípravu kávy v práci, kde není kávovar, protože budete potřebovat pouze rychlovarnou konvici. Postupů přípravy je více. Na dno konvičky vsypete požadované množství hrubě mleté kávy. Tu zalijete vodou, kterou jste po převaření nechali chvíli odstát, aby nebyla přímo vroucí. Zalévání kávy se děje ve dnou krocích. Nejprve kávu jen zapaříte trochou horké vody, po chvilce pak dolijete na požadované množství kávy a promícháte. Přiklopíte s pístem nahoře a čekáte. Správnou intenzitu vaší kávy si vychutnáte, pokud stlačíte píst pod víčkem zhruba za tři minuty a ihned naléváte do předehřátého šálku.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: zirconicusso)