Chladné počasí a pološero celý den náladu zrovna nezlepšuje. Uvařte si tedy po příchodu z práce nápoj pro zahřátí.
V článku najdete
Zázvorový čaj
Kořen zázvoru má kromě výrazné chuti i velice zdraví prospěšné látky. Oceníte je hlavně při nachlazení. zázvor prohřívá organismus a působí proti zánětlivě. Zázvor můžete uchovávat při běžné pokojové teplotě. Chcete- li zabránit jeho brzkému vysušení, zabalený do ubrousku vydrží v lednici několik týdnů. Čaj můžete připravit i ze sušeného. Stačí pár plátků nebo 2 lžičky strouhaného zázvoru přelít vroucí vodou a nechat vylouhovat. Přidat můžete med nebo citron. Oblíbený je také černý nebo mátový čas s pár plátky zázvoru.
Bylinné čaje
Ideální bylinkové čaje jsou samozřejmě ty z vaší zahrádky. Bylinky lze po natrhání sušit, v poslední době se využívá i jejich možné skladování v mrazáku. Pokud vlastní zdroje nemáte, určitě kupujte raději čaje sypané než v nálevových sáčcích. Osvěžující variantou po jídle na trávení je mátový čaj, často v kombinaci s dobromyslí nebo plátky limety. Oblíbeným čajem na uklidnění před spaním je meduňkový.
Ovocné čaje
Výborný ovocný čaj si můžete připravit ze šlupek, co vám zbudou po pečení štrůdlu. Jablečné šlupky přelijete studenou vodou, přidáte celou skořici, hřebíček a badyán. Vše se společně nechá povařit 5- 10 minut. Na oblíbenosti získávají pečené čaje. Vezmete rybíz, višně, jahody nebo další ovoce a spolu s cukrem pečete. Připravená směs se plní do skleniček a může se uchovávat v lednici. A po prvních mrazících si můžete při procházce natrhat pár šípků. Lahodný šípkový čaj je skvělým zdrojem vitamínu C.