Je třeba mít na paměti, že pravidelná konzumace nezdravých potravin vaše tělo dlouhodobě zatěžuje. I když budete jíst hodně, ale špatně, vaše tělo bude strádat- trpět podvýživou. A jak si udržet zdraví, když vaše tělo nebude mít dost síly na boj s viry? Pro správnou vyváženou stravu platí několik obecných zásad. Jejich stručný přehled naleznete v dnešním článku. Tělo v každém věku potřebuje pro správné fungování dostatek bílkovin, sacharidů i tuků.
Tuky
Vyhýbejte se trans nasyceným tukům. Různé uzeniny a salámy nahraďte libovou šunkou s co největším podílem masa- 90% a více. Místo margarínů používejte máslo. Při vaření používejte kvalitní rostlinné oleje. Pamatujte, že sušenky a krekry obsahují kvůli křupavosti vysoké množství trans tuků té nejhorší kategorie.
Sacharidy
Dejte přednost ovoci před sladkostmi. Pokud se sladkého těžko vzdáváte, snažte si dezerty připravovat sami. Jako zdravější variantu cukrů můžete při pečení použít tmavý třtinový cukr. Mezi zdravější sladidla se řadí také med nebo stévie. Sladké nápoje omezte na minimum. Pijte čistou vodu.
Vyšší obsah živin a vlákniny vašemu tělu dopřejete, pokud budete konzumovat celozrnné výrobky. Jde o pečivo, rýži i těstoviny. Nadměrné konzumaci soli se vyhnete používáním koření a bylinek.
Při přípravě jakéhokoli jídla dbejte zásad hygieny. Veškeré ovoce a zeleninu před konzumací řádně omyjte kvůli užívaným hnojivům a postřikům. Při přípravě masa myslete na jeho dostatečné tepelné zpracování.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Praisaeng)