Příjemná atmosféra restaurace nestojí pouze na obsluze, nábytku a výzdobě. Často opomíjeným prvkem je osvětlení. Co vás při vstupu do restaurace osloví jako první? V horším případě zápach, v lepším případě příjemně zbarvené světlo. Špatně zvolené osvětlení zákazníka odláká stejně rychle, jako zmíněný zápach.
Funkčnost a estetika svítidel
Návštěvník do restaurace přichází s přáním dobře se najíst a zároveň povýšit obyčejnou konzumaci jídla na celistvý gastronomický zážitek. Preferovaná funkčnost oproti estetice a naopak tady nemá místo.
V restauraci musí jít funkčnost s estetikou svítidel ruku v ruce. Vynikající jídlo podávané v nepříjemné atmosféře ztratí své kouzlo, stejně tak sebelepší prezentace bude k ničemu, pokud ji zákazník na talíři ani neuvidí.
Tipy pro osvětlení restaurace
Dejte si pozor, aby vašim zákazníkům nesvítilo při jídle do očí. Vyhněte se barevnému nasvícení v blízkosti jídelního stolu, obzvláště maso nasvícené na zeleno spíše odradí, než že by přidalo na chuti.
Hrajte si s intenzitou osvětlení. Pokud chcete navodit intimnější atmosféru, zvolte méně světla. Pro více otevřenou a uvolněnou atmosféru naopak použijte více svítidel, která by k sobě však měla teplotou barvy ladit. Zkuste svítidla sladit se současným vybavením interiéru.
Nastavte osvětlení tak, aby každý zákazník dobře viděl na jídelní stůl před sebou. Pokud nevíte, jakou barvu světla zvolit, teplejší barvou nic nezkazíte. Většina návštěvníků si chce v restauraci spíše odpočinout, zvolnit a vychutnat si vynikající jídlo v uklidňující atmosféře.
Chcete se o osvětlení dozvědět více? Podívejte se na blog odborníků na kvalitní svítidla.