Jistě má mnoho z vás uloženou vzpomínku na vaše prarodiče, kteří si doma umleli kávu a společně si odpoledne sedli k voňavému šálku. Přečetli denní tisk nebo si povídali. Vše se na chvíli zpomalilo, klid a rodinná pohoda zavládli v kuchyni. Chcete i vy dokonalou chvilku se skvělou chutí kávy? Umelte si kávu doma!
V článku najdete
Malá domácí kavárna stojí za námahu
Už jste jistě přišli na to, že pochutnat si na šálku kávy je možné jen ve chvíli, kdy přestanete zalévat směs za devět devadesát z obchodního řetězce horkou vodou z rychlovarné konvice. Káva z kavárny chutná zcela jinak. Proč? Protože v kavárně dodržují několik zásad, které si snadno osvojíte. Šálek dobré kávy vyžaduje trochu péče a času na přípravu. Nejsou to vteřiny jako u instantního 3v1, ale rozdíl bude stát za to. Kdo jednou ochutná doma připravenou čerstvou kávu, nebude nikdy litovat vynaloženého úsilí.
Dokonalá chuť je o čerstvosti
Zkuste si porovnat vůni zakoupeného již namletého balíčku a vůni čerstvě umleté kávy. Rozdíl je obrovský. Pokud si koupíte mletou kávu, bohužel její aroma vyprchá už pár minut po namletí. I když ji budete skladovat ve vakuovém obalu, vždy při otevření se k ní dostane vzduch a vlhkost. Pravý požitek vám zaručí jen káva vysoké kvality, ze které si připravíte nápoj hned po umletí.
Dokonalá chuť je v hrubosti mletí
Káva zakoupená v supermarketu má nejen výrazně nižší kvalitu, ale ztratí také svou vůni. Problém je i v hrubosti mletí. Pro každý typ přípravy kávy se hodí jiná hrubost mletí. Jinak namletou kávu potřebujete pro českého turka, jinou pro pákový kávovar a jinou pro přípravu v mokka konvičce. Jakmile si zkusíte mletí kávy doma, můžete i vyzkoušet několik hrubostí a zjistit, která chutná nejvíce vám.
Dokonalá chuť je v použité vodě
Pro přípravu kávy nikdy nepoužívejte vodu z kohoutku, a to ani v případě, kdy vodu naléváte do kávovaru nebo do překapávací konvice. Vždy používejte filtrovanou vodu.
Vybíráme správný mlýnek
Při nákupu mlýnku na kávu máte na výběr ze dvou základních variant. Z ručních mlýnků a z mlýnků elektrických. Na trhu jsou k dostání desítky modelů, které vám zaručí ten pravý požitek. Při výběru se zaměřte na to, jaké mlýnek umožňuje nastavení stupňů hrubosti. Kvalitnější mlýnky se poznají podle toho, že dokáží namlít i velmi jemnou směs vhodnou pro přípravu espressa. Jestliže si chcete doma připravovat espresso, jistě budete muset sáhnout po elektrickém mlýnku. Na ručním mlýnku by byla příprava jemné směsi fyzicky velmi namáhavá. U elektrického mlýnku se můžete těšit nejen na jednoduché namletí směsi, ale také na to, že směs bude vždy identická. Elektrické mlýnky zpravidla umožňují i nastavení času pro mletí směsi. Pro domácí mletí kávy jsou nevhodné čepelové mlýnky, které máte doma pro mletí oříšků.
Již brzy si budete moci i vy užít svou dokonalou chvíli odpočinku u opravdu dobrého šálku kávy.