de de de


Novinky:
Home » Finance » Kam odkládat peníze, které vám pravidelně zbývají?
Kam odkládat peníze, které vám pravidelně zbývají?
money 1552737870

Kam odkládat peníze, které vám pravidelně zbývají?

Jestliže hospodaříte dobře ve své domácnosti, pak se určitě setkáte se zásadním jevem. Každý měsíc vám budou zbývat nějaké peníze. Ať už jsou to stokoruny nebo tisíce, měli byste se zamyslet nad tím, jak s nimi naložit. Není totiž vhodné nechat je ležet ladem na účtu, když je můžete vůči současné inflaci alespoň částečně zhodnocovat.

Pokud nevíte, jak si tyto úspory posílat, přinášíme vám několik praktických tipů, jež vám přijdou vhod.

Vyměňte běžný účet za spořicí

Vaším odrazovým můstkem by se mělo stát to, že svůj běžný bankovní účet vyměníte za ten spořící. A to hlavně v případě, že na běžném účtu nemáte žádnou úrokovou sazbu pro zhodnocování finančních prostředků. Je pravdou, že na trhu již existují výjimky, které vám toto přináší.

Spořicí účet je zajímavý v tom, že peníze máte neustále k dispozici. Pokud je potřebujete, stačí je převést na běžný účet, a ještě ten samý den s nimi budete nakládat dle vlastních potřeb. Právě díky tomu jsou spořicí účty spojeny s nižšími úrokovými sazbami než v jiných případech. Výjimečně však můžete narazit na finanční produkty s úrokovou sazbou až 2 % ročně.

Termínované vklady

Obdobou spořicích účtů jsou termínované vklady. Ty se oproti spořicímu účtu liší pouze v tom, že se v rámci nich zavazujete k tomu, nevybírat finance po určitou dobu. Jde tedy o určitý typ spoření v přesně dané délce. To znamená, že k penězům nemůžete vždy, když si vzpomenete. Termínované vklady bývají uzavírány na tři až více let. Čím delší doba, tím vyšší úroková sazba.

Pokud byste se rozhodli vybrat peníze dříve, musíte počítat s tím, že zaplatíte jistý poplatek navíc, díky němuž by se vám termínovaný vklad jednoduše nemusel vyplatit.

Stavební spoření

Z hlediska zhodnocení finančních prostředků nabízí poměrně zajímavé podmínky také stavební spoření. To je závazkem na dobu minimálně šesti let, kdy se dostanete ke svým penězům se všem výhodami. Pokud byste je chtěli dříve, opět na tom proděláte.

Lolame / Pixabay

Ve prospěch stavebního spoření však hovoří několik zajímavostí. Je to kupříkladu to, že si můžete spořit libovolně velkou částku. Když dosáhne 20 000 Kč za rok, pak můžete využít maximální potenciál státní podpory, a to v hodnotě 10 % z této sumy, tedy 2 000 Kč. Pozadu není ani zhodnocení zůstatkové částky, která může být úročena 1,5 %. Pakliže nemáte rádi rizikové investice, ve výsledku docílíte poměrně zajímavého zhodnocení.

Akci, komodity a další

Nakonec zbývá ještě možnost investovat do akcí, komodit a podílových fondů. V tomto směru je však důležité si uvědomit, že jde o rizikovější oblast, kde byste díky špatnému rozhodnutí mohli o své investice velice snadno přijít. Sem by měli své úspory odkládat spíše lidé, jež tomuto oboru alespoň částečně rozumí a ví, co dělají.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu