de de de


Novinky:
Home » Bydlení » Přestavba bytového jádra
Přestavba bytového jádra

Přestavba bytového jádra

Mnoho z nás touží po krásném a pohodlném bydlení. Bohužel pořízení vlastního domova je finančně poměrně velmi náročnou záležitostí a ne všichni si může dovolit koupit nový byt, či dokonce dům. Z tohoto důvodu si tak mnoho lidí kupuje byty starší, které jsou sice levnější, ale před nastěhováním je nutná jejich menší či větší rekonstrukce. Jednou z nejčastějších součástí těchto rekonstrukcí bývá zbourání či přestavba nepraktického bytového jádra.

Umakartová jádra jako dědictví minulosti

Umakartové bytové jádro bylo po mnoho let samozřejmou součástí všech panelákových bytů. Důvodem jejich použití byla především snadnost zasazení do bytů při jejich konstrukci a také jejich finanční nenáročnost. Tato jádra ale časem přestala splňovat naše požadavky na moderní a kvalitní bydlení, a tak již několik let patří jejich odstranění a náhrada za zděnou koupelnu a toaletu k nejčastějším krokům při rekonstrukci panelových bytů. Odstranění umakartového bytového jádra není nikterak složité a je s ním spojena řada výhod. Nově vzniklé místnosti či místnost, neboť přestavba umožňuje i vytvoření koupelny a toalety v jedné společné místnosti, jsou mnohem praktičtější, prostornější a umožňují větší variabilitu. Obecně se lze setkat se dvěma různými přístupy k přestavbě bytového jádra. První možností je odstranění jádra a starých rozvodů a následné vyzdění nových příček, většinou z cihel či tvárnic. V případě, že chcete na přestavbě ušetřit, nabízí se druhé řešení, kdy namísto cihel či tvárnic použijete sádrokarton.

Přestavbu svěřte specializované firmě a nezapomeňte na povolení

Koupelna a toaleta patří k velmi důležitým součástem každého bytu či domu. Odstranění původního jádra je často poměrně výrazným zásahem do podoby celého bytu a vzhledem k tomu, že jde o poměrně výrazný zásah, je k přestavbě jádra zapotřebí mít stavební povolení. Samozřejmě, že existují i lidé, kteří se do přestavby pustí bez něj, v tom případě ale riskují poměrně tučnou pokutu. I když samotná přestavba není nikterak náročným stavebním počinem, přesto se vyplatí najmout si na její realizaci specializovanou firmu, která má s přestavbami bytových jader zkušenosti. Odměnou za vynaložené peníze vám bude ušetření případných komplikací i času.

Plánujte, promýšlejte, nespěchejte

Vzhledem k důležitosti koupelny a toalety chce mít mnoho lidí přestavbu hotovou co nejdříve. To je samozřejmě pochopitelné, ale přesto se nevyplácí s rekonstrukcí příliš spěchat. Nově vzniklá koupelna a toaleta vám budou sloužit po mnoho let, a tak je vhodné si předem vše dobře promyslet a naplánovat. Jednou z možností, kterou byste měli rozhodně využít, je nechat si před vlastní rekonstrukcí danou firmou zpracovat několik různých návrhů rekonstrukce. Běžným standardem kvalitních firem je dnes již i 3D provedení těchto návrhů včetně barevného vyobrazení.

Během plánování věnujte čas a pozornost tomu, jak a kam chcete do místnosti umístit například vanu či sprchový kout, pračku, skříňky i topné těleso na sušení ručníků. Tomu následně přizpůsobte dispozice koupelny, abyste se zde cítili pohodlně a zároveň aby místnost plnila všechny své funkce. Při plánování koupelny máme tendenci zaměřit se převážně na běžné věci, které v koupelně vidíme, neméně důležité je ale také to, co nevidíme, tedy například sifony, větrací mřížky či revizní dvířka. Nedomyšlení těchto technických záležitostí může být příčinou nejrůznějších komplikací a také pokažení celkového estetického dojmu.

Pokud jde o čas, který je na standardní přestavbu bytového jádra zapotřebí, počítejte vždy alespoň s jedním týdnem. Pokud chcete kvalitní výsledek a máte určité specifické požadavky, může se jednat i o dobu deseti dnů. Trpělivost se ale rozhodně vyplatí, neboť v případě spěchu můžete snadno riskovat problémy související s nekvalitním provedením.

Přestavba krok za krokem

Konkrétní postup přestavby záleží na výchozích podmínkách, většinou ale více méně koresponduje s níže uvedenými kroky. Prvním krokem je samozřejmě demontáž starého jádra, pokud se chcete vyhnout komplikací souvisejícím s tím, kam odvést vzniklou suť, vyplatí se investovat do přistavení kontejneru. Dalším krokem je výstavba nových příček koupelny a toalety. Ke stavbě se v současné době nejčastěji využívá Ytong, případně sádrokarton. Poté následuje montáž nových rozvodů vody, odpadů, elektroinstalace a vzduchotechniky. Po jejich provedení se následně povrch sten vyhladí a zarovná tak, aby byl připraven k obkládání, a usadí se vana či sprchový kout. Po obložení se již jen doinstaluje koupelnový nábytek, baterie a svítidla.

Ytong versus sádrokarton

Jako ytong se označují pórobetonové tvárnice a na trhu je nabízí hned několik různých výrobců. Jejich výhodami jsou zejména skvělé zvukové i tepelně izolační vlastnosti, snadná manipulace a opracovatelnost. Pověšení poliček či zrcadel, vyříznutí dveří či vyzdění poličky tak nepředstavuje žádný problém. Jako nevýhody tohoto materiálu se obvykle uvádějí vyšší celková hmotnost konstrukce v porovnání se sádrokartonem a větší časová náročnost, neboť je nutné nechat materiál dobře vytvrdnout.

V případě sádrokartonové konstrukce se nejprve instaluje nosný rošt ze systémových profilů a do něj se následně vloží sádrokartonové desky. Dalším krokem je poté vytmelení a vybroušení spár mezi deskami, to je spojeno s výraznou prašností. Důležité je dobré plánování, je třeba dopředu vědět, kam chcete umístit například poličku, neboť v tom místě se musí nacházet nosné profily, do kterých je možné poličku připevnit. K dalším nevýhodám patří také větší náchylnost k poškrábání i odření sádrokartonu. Výhodami sádrokartonu jsou především rychlost montáže a nízká celková hmotnost.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu