de de de


Novinky:
Home » Ostatní » Konzumace kávy je vhodná i pro lidi s dietními omezeními
Konzumace kávy je vhodná i pro lidi s dietními omezeními

Konzumace kávy je vhodná i pro lidi s dietními omezeními

Kladete si otázku, zda můžete konzumovat kávu, pokud trpíte například alergií na lepek anebo laktózovou intolerancí? Nedělá vám dobře kofein? Kávu si nemusí odpírat ani ti, jejichž organismus vykazuje některou z dietních odchylek. Neomezujte se zbytečně, pokud to není nutné. Poradíme kdy si na kávu dát pozor, a kdy si ji naopak dopřát do sytosti. 

Lepek ani laktóza nejsou problém

Káva ve své přirozené podobě neobsahuje lepek. Neobsahuje jej dokonce ani po pražení. Proto si její konzumaci mohou v klidu dopřát osoby trpící fenylketonurií, která se právě alergií na lepek projevuje. Stejně tak neobsahuje pražená ani zelená káva laktózu, a proto pokud máte laktózovou intoleranci, klidně si černou kávu dopřejte. Dejte však pozor při přípravě kávy z kapslí, v nichž je obsaženo mléko obsahující laktózu. V případě oblíbených tchibo kapslí jde například o cappuccino, café latté anebo mocchanino.

Jak je to s kávou a tukem?

V zelené kávě se obsah tuku pohybuje okolo 10%, přičemž platí, že arabika v sobě má více tuku než robusta. Bohužel však pražením kávy roste obsah tuku v zrnech, který může v závislosti na původu a odrůdě kávy dosahovat až 15%.Jak známo, tuk se ve vodě nerozpustí.Do nápoje se ho tedy dostane pouze malá část, většina zůstane v kávové hmotě, tedy v mleté kávě, kterou například při přípravě espressa jednoduše vyhodíte. Minimální množství tuku tedy v uvařené kávě je, nicméně pro osoby, které se snaží hubnout, to rozhodně problém představovat nebude.

Káva i pro diabetiky

Karamelizovanou praženou kávu si mohou dopřát i ti, kteří trpí cukrovkou. Po karamelizaci pražené kávy v zrnech totiž prakticky žádný cukr nezůstává.Hodnota toho zbytkového je minimální a žádný problém nepředstavuje. Na látkovou výměnu diabetiků nemá významný vliv ani extrémně vysoká konzumace kávy podobě například pěti šálku denně.Nejen diabetici ale mohou trpět gastrickou intolerancí kávy. To znamená, že po jejím požití, dochází k podráždění žaludku a káva není dobře snášena. Vliv na tento stav má mnoho faktorů. Kromě úrovně pražení, také obsah kofeinu. Tchibo kapsle obsahují typicky do 1,5% kofeinu.Tato hodnota se však může lišit s ohledem na původ kávy, ale i její odrůdy. Přemýšlíte-li nad tím, jak připravit kávu bez obsahu kofeinu, vsaďte na dekofeinizovanou praženou kávu. Tu si můžete dopřát, aniž byste se museli obávat o své zdraví.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu