Cholesterol je pojmem, se kterým se setkal bezpochyby každý z nás. Jeho ideální hodnoty se pohybují kolem 5,2 mmol/l. Pokud se začnou zvyšovat nad 6,2 mmol/l, lze jej označit jako vysoké a zdraví nebezpečný. Pokud podceníte vysoký cholesterol, vystavujete se riziku mozkové příhody, infarktu, zhoršenému prokrvování dolních končetin a mnohým dalším neduhům.
Vyšší cholesterol pochopitelně lze srážet léky. Proč ale spoléhat na chemii, když to lze provést i daleko přijatelnější, respektive přírodní cestou?
Snižování cholesterolu krok za krokem
V první řadě byste se měli zaměřit na konzumaci zdravých tuků. Ano, není tuk jako tuk, a právě ten zdraví může optimalizovat vaši hladinu cholesterolu. V tomto směru lze vypíchnout kupříkladu olivový olej. Dále do svého jídelníčku zahrňte ryby a mořské plody. Ty obsahují vyšší množství omega 3 mastných kyselin.
V cestě za snižování nebezpečné hladiny cholesterolu neopomínejte ani na ořechy a luštěniny. Doporučit vám můžeme například cizrnu, červenou čočku, fazole a mnohé další. Naopak nízkotučné výrobky nemusí být ideální volbou. Tělo tuk jednoduše potřebuje, musíte mu ovšem předhodit ten správný.
Čeho se vyvarovat?
Snížení hladiny cholesterolu, to samozřejmě není jen doporučení toho, co všechno byste měli konzumovat. Na druhou stranu musíte vědět, čemu se vyhnout. V tomto směru se vaším velkým nepřítelem stane cukr. Pokud to jenom trochu půjde, nahraďte ten bílý hnědým a nebojte se používat ani alternativy. Co byste řekli na agávový sirup, kokosový cukr nebo melasu? To jsou pro tělo hodnotné a kvalitní cukry.
V neposlední řadě se zamyslete nad tím, jakým způsobem připravuje nejrůznější pochutiny. Jednoznačně zapomeňte na proces smažení. Dejte raději přednost dušení, pečení nebo zdravému grilování. Mnohé potraviny navíc můžete konzumovat v jejich surové podobě, kdy přináší tělu nejvíce přínosného.