de de de


Novinky:
Home » Auto » Vyplatí se brždění motorem?
Vyplatí se brždění motorem?

Vyplatí se brždění motorem?

Každý řidič chce v dnešní době nějakým způsobem ušetřit. A to především na spotřebě paliva. Mnohé tedy napadají nejrůznější situace, kdy k takové úspoře může dojít. Jednou z myšlenek je určitě úspora během brždění motorem. Tato vidina má celkem jasnou podobu. Když pojedete z kopce, jednoduše nebudete brzdit brzdami, ale motorem.

Výhody brždění motorem

Abyste mohli brzdit motorem, musíte při jízdě z kopce postupně podřazovat. Pocit, kdy automobil brzdí motorem pozná bezpochyby každý. V okamžiku, kdy k takovému brždění dojde vlastně zavřete škrtící klapku a tím pádem nejde nic do válců. Písty se najednou dostávají do stavu, kdy musí překonávat podtlak a tím pádem dochází k brždění motorem.

Tento způsob brždění má jednu nespornou výhodu. V tomto režimu váš automobil nespotřebovává palivo jako při běžné jízdě. Úspora paliva je tedy na místě. Kromě jiného můžete ušetřit také své brzdy. Když jednoduše nebudete šlapat na brzdu, neopotřebíte své brzdové destičky ani kotouče. Ušetřit tak můžete na více frontách. Tento způsob brždění je navíc celkem přínosný hlavně v zimních měsících.

Na co si dát pozor?

Z výše uvedených řádků celkem jasně vyplývá, že brždění motorem má své opodstatnění. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že u některých vozů nemusí být úplným přínosem. Není se však čeho obávat. Tato výjimka se vztahuje na dvoutaktní motory. Jedním z takových speciálů je třeba stařičký Trabant. V jeho případě není z provozních, a hlavně funkčních důvodů dobré brzdit motorem. To už se stává mnohem efektivnější cestou vyřazení rychlosti, při kterém však dáte zabrat brzdám.

Brzdění motorem je jistě oblíbeným trikem a zlozvykem mnohých řidičů na silnicích. Vyzkoušet si ho můžete sami, zda vám tento styl brždění bude vyhovovat či nikoliv. Někdo si na něj totiž zvykne, jiný raději vsadí na jistotu v podání nožní brzdy.

Rate this post
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu