Patříte-li mezi milovníky dobrého jídla a s chutí poznáváte různé světové kuchyně, neměla by vaší pozornosti utéci ta islandská. Právě ta se skládá především z ryb, mořských plodů a skotu. Ryby jsou v této zemi ostatně součástí kdejakého kulinářského díla.
Mezi nejznámější pokrm patří bezpochyby Hákarl, který je vyprodukován z grónského žraloka. Dopřávat si však můžete i sleďů, které v jídelníčku hledejte pod názvem Sild. Výjimkou ale není ani ono skopové a jehněčí, jehož nejrozšířenějším představitelem je Hangikjöt, tedy maso nakrájené na plátky.
Islandská kuchyně je však pestrá také z pohledu polévek nebo nejrůznějších sladkostí. Ochutnat můžete kupříkladu vynikající koblihy zvané Kleina nebo mléčný výrobek s názvem Skyr.
Ať už si dopřejete to či ono jídlo, vždy ho můžete zapít místním speciálním pivem nebo vyhlášenou pálenkou Brennivín. Pohrdnout byste neměli ani vykající kávou.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: artur84).