Kohout na víně patří mezi typické francouzské pokrmy. Pokud se do země galského kohouta vydáte, měli byste toto jemně pálivé jídlo rozhodně vyzkoušet, neboť stojí opravdu za to. Můžete si jej ovšem připravit i doma, neboť vám poradíme, jak na to.
V článku najdete
Jak začít s přípravou?
Kohouta je nejprve nutné naporcovat na menší kousky a naložit přes noc do marinády. Ta se skládá z červeného vína, mrkve, cibule a bylinkového svazku tvořeného například petrželí, tymiánem nebo bobkovým listem. Druhý den maso vyndejte a marinádu přeceďte. Kohouta lehce osmažte, přidejte zeleninu a restujte asi 5 minut. Vzniklou tekutinu zaprášíte moukou, kterou necháte za stálého míchání opražit. Následně podlijte koňakem a flambujte.
Jak dlouho vařit?
Tekutina z koňaku by se měla co nejdříve odpařit, ovšem aroma a trochu alkoholu v mase zůstane. Nyní musíte přidat přecezenou marinádu a vývar, který může být jakýkoliv. Pokud se ovšem chcete striktně držet francouzské receptury, pak byste měli použít vývar telecí. Za občasného míchání, podlévání a obracení kousků masa vařte přibližně dvě a půl hodiny. Je však možné, že bude mít rozdílné maso rozdílnou délku vaření, a proto je potřeba maso po celou dobu bedlivě sledovat.
S čím podávat?
Kohout na víně by se měl podávat především s opečenými nebo vařenými bramborami. Ještě před servírováním si ovšem na pánvi rozpusťte trochu slaniny, na které poté osmažíte osolené a opepřené žampiony nakrájené na plátky. Před koncem vaření omáčky přidejte žampiony s rozpuštěnou slaninou a nechte dohromady povařit asi 5 minut. Za tuto dobu by se měly všechny chutě správně promísit. Podáváme na bílém talíři s již zmiňovanými bramborami a ozdobené čerstvou petrželí.
Již podle přípravy vidíte, že připravit kohouta na víně není nic složitého. Problémem by mohlo být pouze sehnání některých surovin, ale šikovná hospodyňka si jistě poradí.