Ocílka je nepostradatelným pomocníkem každého kuchaře, potažmo člověka, který při své práci využívá kuchyňské nože. O tomto nástroji slyšel bezpochyby každý. Zjednodušeně řečeno jde o ocelovou tyčku s drsnějším povrchem, jenž slouží pro ostření nožů. Její nedílnou součástí je pochopitelně rukojeť.
Pokud v tomto směru hledáte špičku mezi ocílkami, pak se zaměřte na ostřiče Dick, které mají svou letitou tradici a jsou hodně známé především mezi profesionálními kuchaři.
Vyberte si tu správnou ocílku
Ocílku si můžete vybírat podle délky a jejího tvaru. Myslet musíte na to, že délka ocílky by měla být delší než nejdelší nůž ve vaší kuchyňské výbavě. Má to pozitivní vliv nejenom na bezpečnou práci s ocílkou, ale také na její funkčnost a možnost správného ostření.
Jestliže vsadíte na ocílky Dick, určitě si budete moci vybírat hned z několika tvarů, jež vám budou vyhovovat do nejmenšího detailu. Ať už je to ten kulatý, oválný, plochý oválný, nebo dokonce tvar čtverce. Velkou roli samozřejmě hraje i správný povrch.
U ocílek Dick je nejpoužívanější povrch hrubý, safírový, jemný, standardní, ale i tzv. pulírka. Pak už stačí jen chytit ten správný grif a můžete se pustit do rychlého, účinného a bezpečného ostření nožů. Ne každý se ovšem hned cítí na práci s ocílkou, a právě pro takové kuchtíky tu máme ještě jeden tip.
Ocílka pro amatéry
Pokud nechcete mít s broušením nožů moc práce a hledáte to nejjednodušší řešení, budou to bezpochyby brousky na nože. Ty mají velice jednoduchý tvar i způsob ostření. Nůž protáhnete daným otvorem a ten se o příslušná ostřítka naostří. Na tento způsob ostření nemusíte být dokonce ani žádní profesionálové.
Nepodceňujte nutnost ocílky Dick ve vaší kuchyni a věřte, že s tímto nástrojem bude ostření mnohem efektivnější a do značné míry prodlouží i samotnou životnost kuchyňských nožů. Přesvědčte se o kvalitě na vlastní kůži.