Pizza – jedná se o jeden z nejoblíbenějších pokrmů, které si můžeme objednat. Své kořeny má v Itálii, i když je pravdou, že se dlouhé roky vedla dlouhá diskuze, zdali v tom nemají prsty spíše Američané. Nakonec se však ukázalo, že pizza je opravdu italský vynález, odkud se posléze rozšířila do celého světa. Dnes prakticky v každém městě funguje rozvoz pizzy, což ještě násobí popularitu pokrmu.
Jelikož roste počet restaurací, které pizzu podávají, nabízí se otázka, jak vlastně poznat dobrou pizzu? Každý podnik peče pizzu trochu jinak a zákazníci jistě chtějí vědět, která z nabízených je tou nejlepší.
Dobrá pizza se pozná díky těstu
Podle italských šéfkuchařů se dobrá pizza pozná hlavně díky jejímu těstu. To je podle nich naprostý základ, na kterém se nemá šetřit a kterému se má věnovat dostatečná pozornost. Bohužel mnohé restaurace si těsto na pizzu zaměňují s chlebovým těstem. Jiní zase do těsta přidávají až příliš mnoho ingrediencí, i když je jen o pár základních věcech.
Kromě těsta má pak hlavní roli na konečné chuti a kvalitě pokrmu omáčka, kterou po těstě rozetřete. Italové si často ťukají na čelo, když vidí, že někdo na těsto přidává klasický kečup. Ten nemá na tak báječném pokrmu podle nich místo.
A samozřejmě jistý vliv a to, jestli je pizza dobrá nebo nikoliv mají i ingredience, které se rozprostřou nahoru. Každý Ital ví, že na pizzu se dává maximálně pět ingrediencí včetně omáčky. Pokud se na některé pizze najde ingrediencí víc, není to správně.
Pizza se musí jíst horká
Mnozí Italové jsou také toho názoru, že rozvoz pizzy není dobrý nápad. Ne vždycky se totiž podaří pokrm doručit v takovém stavu, v jakém by se měl jíst čili v horkém. Pizza by se totiž měla ještě horká jíst tak, aby popálila horní patro v ústech. I když to může znít krapet morbidně, je to jisté pravidlo. Pokud se totiž pizza jí studená nebo zchladlá, může způsobit žaludeční problémy.