Kvalitní víno je dnes pro celou řadu lidí otázkou dobrého vkusu a kvalitního zpracování. Není možné pomocí několika parametrů říci, že dané víno je nebo není kvalitní. Dnes už totiž dokáže kvalitní víno vyrobit jak samostatný vinař ze svého vinohradu, tak i nadnárodní koncern ze svých obrovských plantáží kdesi ve světě. Prvním předpokladem pro to, aby mohlo být víno označené za kvalitní, je jeho zpracování. Vždy musí jít o procedurálně správný postup bez náhražek, které urychlují nebo naopak zpomalují určité procesy. Každá taková náhražka se totiž dříve nebo později projeví.
Kvalitní víno by mělo mít určitou historii, mělo by být dohledatelné, odkud pochází a samozřejmě by mělo být na první pohled zřejmé, kdo, kdy a kde ho vyrobil. Informace jsou totiž to, co dělá z daného vína kvalitní zážitek, na který budete i po jeho vypití dlouho vzpomínat. Je samozřejmě potřeba myslet i na správné podávání vína, abyste nezkazili kvalitní víno tím, že ho podáváte při špatné teplotě a tím naprosto znehodnotíte práci vinaře. I v tom se totiž často dělají chyby a vinař s tím prakticky nemá šanci nic udělat.
obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: jannoon028)