Chléb je nazýván někdy jako boží dar, a to hlavně proto, že byl odnepaměti součást naší kuchyně. I nyní má samozřejmě chléb své místo, ale rozhodně jeho kvalita není vždy stejná. Vzhledem k nedodržování různých postupů a norem, a vzhledem k mnoha náhražkám zkrátka nemusí být kupovaný chleba takový, jak si přejeme. V tomto ohledu je samozřejmě ideální najít jiného pekaře, nebo si chleba upéci. K tomu se nám bude hodit rada, jak udělat kvásek, který je naprostým základem proto, pokud chceme, aby byl domácí chléb dokonalý.
V článku najdete
Správný chlebový kvásek připravujeme 3 dny
Běžné kvásek, například na kynuté těsto, se obvykle dělá několik desítek minut. Spočívá v promíchání vlažného mléka, špetky soli, špetky cukru, a také droždí. To vše následně dáme na teplé místo, a jakmile kvásek vzejde, pokračujeme v přípravě kynutého těsta. U chlebového kvásku to však tolik snadné není.
Základem je žitná mouka, kterou nasypeme do nádoby, a zalijeme vodou, čímž vytvoříme kašovitou hmotu. Celou nádobu důkladně utěsníme, a vložíme ji na teplé místo, a to ideálně do teploty 30 – 35 stupňů Celsia, kde ji necháme 24 hodin. To je ten správný základní postup, jak udělat chlebový kvásek.
Autor: Dezidor
Připravený kvásek je třeba ochutnat
Druhý den nádobu vezmeme, a základ kvásku ochutnáme, zda je nebo není nakyslí. Pokud ano, je to správná cesta, kdy opět přidáme mouku a vodu, a opět vytvoříme stejnou konzistenci, jako první den. Postup dále opakujeme, tedy pevně uzavřeme nádobu, a kvásek vložíme na teplé místo na 24 hodin. Druhý den opět vyzkoušíme, zda má požadovanou kyselost, a opět kvásek nastavíme dalším dílem mouky s vodou, a celý postup opět zcela opakujeme.
Kvásek je připravený k použití
Jakmile je třetí den hotovo, můžeme základ kvásku ochutnat, a již by nás měl překvapit výraznější kyselostí. Také by měl výrazným způsobem zvětšit svůj objem, a to až dvojnásobně. V tu chvíli máme vše připraveno k tomu, abychom mohli začít péci chleba. V některých případech je ale možné ještě jednou celý postup opakovat, ale není to nezbytné.
Před použitím je třeba kvásek zchladit
Důležitou radou je to, že než se stane základem pro váš chléb, je třeba myslet na to, že byste ho měli také zchladit, a teprve poté ho použít do chlebového těsta. Obvykle stačí pouze několik lžic, a zbývající kvásek vám tak vydrží na další pečení, a to bez obavy z toho, že by se vám mohl zkazit.
Tím je návod, jak udělat kvásek u konce, a vy si tak budete moci vyrobit dokonalý domácí chléb, který vás zaručeně překvapí svou vynikající a zajímavou chutí.