Lidé milují zkoušet si nové věci, které nejsou pro ně typické. Češi už dávno nejsou národem, který je závislý jen na svých vlastních českých tradičních jídlech, dnes konzumujeme daleko častěji jídla zahraniční, například se nebojíme sushi, což je typický japonský pokrm, který známe díky naprosto fantastickému provedení a kombinaci chutí. I když je sushi velmi oblíbené, jen málokdo ví, jak sushi jíst, tedy konkrétně jak ho servírovat. Pojďme si proto toto tajemství společně odhalit.
Sushi jako takové je dnes velmi oblíbené a narazíme na něj na každém rohu v každém městě. I v Ostravě se otevřel sushi bar a sushi restaurace, která nabízí dokonce sushi rozvoz. Obecně lze říct, že lidi dělíme na dvě skupiny, a sice na ty, kteří sushi milují, a na ty, kteří sushi rádi nemají. Neexistuje žádný člověk s neutrálním postojem k tomuto japonskému pokrmu. Je to jako se zvonovými kalhotami – buď je miluješ, nebo je nesnášíš.
Pokud patříte k milovníkům sushi, máme pro vás několik zajímavostí o servírování, které vám prozradí, jak sushi správně jíst.
Zajímavosti o servírování sushi
- Je zakázané jídelní hůlky zapichovat do jídla. To totiž symbolizuje oběť mrtvých předků. Jídelními hůlkami se elegantně jídlo nabírá, nepropichuje se.
- i když jste milovníkem ostrých wasabi, nikdy si je k hotovému sushi nedávejte. Tím byste totiž urazili kuchaře. Wasabi se totiž obvykle přidává přímo do rolky, upozornili byste na možnou zapomnětlivost.
- Věděli jste, že nože na sushi vychází ze samurajských mečů? Ostří se naprosto každý den.
- Pokud budete chtít ochutnat sushi v pravé japonské sushi restauraci, dostanete před jídlem mokrý ručník, do něhož si máte utřít ruce.
- Sushi šéfkuchaři mohou připravovat sushi až po měsíci intenzivního trénování, až poté jsou schopni utočit kvalitní rolku. I měsíc však mnohdy není dostačující. Dříve to ale bylo jiné, dříve se museli šéfkuchaři pilovat i dlouhých deset let.
- Hledáte rozvoz sushi v Ostravě? Hledejte na sushikko.cz
zdroj obrázku: pixabay.com