Příprava kávy v moka konvičce je tradiční a oblíbený způsob přípravy lahodné kávy. Káva v ní připravená se vyznačuje silnou chutí a vůní, kterou si zamilovali milovníci kávy po celém světě.
V článku najdete
Trocha historie
Tato jednoduchá a přesto tak geniální konvička už je s námi skoro 100 let. Své rodiště má v zemi, která je proslulá svou kávovou kulturou. Ano, pochází z Itálie, kde ji v roce 1933 poprvé představil Alfonso Bialetti. Moka konvičky si okamžitě získala velkou oblibu a rozšířila se do celého světa, protože dokáže připravit silné a lahodné espresso, ale bez potřeby složitého a drahého kávovaru. Je velmi praktická, lehká a můžete si ji s sebou vzít i na cesty. Budete si tak užívat skvělou kávu ať už jste na chalupě, na dovolené nebo třeba v přírodě pod stanem.
Správný postup přípravy
Příprava kávy v moka konvičce je jednoduchá, i když vyžaduje určitou dávku cviku a pozornosti. V první řadě potřebujete kvalitní mletou kávu. Pokud si ji budete sami mlít, nastavte hrubost mletí na střední jemnost. Poté do spodní nádoby konvičky nalijete vodu. Vložte sítko a nasypte potřebné množství kávy. Neutlačujte ji, pouze ji sklepejte, aby byla za rovno. Nyní můžete sešroubovat oba díly dohromady a lehce utáhnout. Umístěte konvičku na sporák a nechte vařit. Jakmile hladina kávy vystoupá v horním dílu po okraj hubičky, co že je asi 2/3 objemu, konvičku odstavte z plamene. Tento moment je skutečně důležitý, protože pokud konvičku neodstavíte a necháte veškerou vodu ze spodní části konvičky úplně vyvařit, káva bude přepálená a zkazíte si celou chuť.
Výběr konvičky
Konvička by měla být vyrobená z kvalitního materiálu jako je nerezová ocel, hliník nebo mosaz. Také zkontrolujte, zda je konvička správně utěsněná, má všechny těsnící kroužky a nikde neprotéká. Vybírat pak můžete také podle velikosti. Záleží, pro kolik lidí kávu běžně vaříte. Možná vám bude stačit konvička s objemem na 3 šálky nebo raději vyberete větší.
Všechno začíná u kávy
Pro přípravu kávy v moka konvičce budete potřebovat kvalitní kávová zrna. Zrnková káva by měla být nejlépe čerstvě mletá, na střední hrubost. Volte tmavěji pražené kávy či robustu. Světle praženým arabikám příliš neprospívá bod varu, bez kterého se to jednoduše neobejde.