Zima se sice letos v celé své kráse moc neukázala. Přesto po dni plném šedi máme chuť na něco teplého. Jak si takovou večeři oživit, okořenit a dodat jí na barevnosti? Využijme tepelně upravenou zeleninu. Dodá nám vitamíny, prospěje zažívacímu traktu a z večerního talíře svými barvami zalahodí i oku.
V článku najdete
Pestrobarevná zelenina
Skvělou večeři téměř bez práce může být pečená zelenina. Vyberte druhy, co máte nejraději. Skvěle spolu ladí zelené a žluté papriky s cherry rajčaty. Vše se pokrájí, smíchá s olivovým olejem a peče. Toť vše. Jednoduché a výborné jídlo můžete nabít energií cizrny nebo nakopnout pečeným česnekem.
Šťavnatá ryba
Dalším skvělým receptem plným šťávičky a barev je běžná ryba, třeba treska. Pro barvu a chuť se přidají rajčata. Můžete vše upéct v alobalu nebo připravit na pánvi. Komu se nechce loupat brambory, nakrájí k rybě chleba. Jeho kůrkou se skvěle vyjídá zbylá šťáva.
Pečená řepa
Řepa patří mezi vitamínové bomby, tak pro ji nezařadit do týdenního jídelníčku? Nakrájená na plátky a upečená s tymiánem chutná výtečně. Doplnit ji můžete grilovaným kouskem ideálně kozího sýra. Dobře chutná i s balkánským sýrem a černými olivami.
Křupavá mrkvička
Vařená mrkev v kombinaci se školní jídelnou, to je nejspíš dětská noční můra. Jinak tomu ale bude, když oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev podusíte na másle s tymiánem. Úžasná vůně a skvělá barva vás přesvědčí, že tohle musí být pochoutka.
Fresh risotto
Rýže patří mezi lépe stravitelné potraviny, takže na trávení večeře nespotřebujete ten zbytek energie co vám po celém dni zbyla. Kulatou rýži na risotto odlijte trochou bílého vína a spolu s vývarem pomalu vařte do měkka. Mezitím si nakrájejte řapíkatý celer, nebo poduste mražený hrášek. Vše nakonec smíchejte dohromady, ochuťte pepřem. Větší grády dodáte risottu přidáním uzené makrely nebo lososa. K žádoucí lepivosti pomůže pořádná hrst strouhaného parmezánu.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:tiramisustudio)