Čokoláda je jedna z pochutin, které jen těžko odoláváme. Pro spoustu lidí se stává návykovou a jejich spotřeba stále stoupá. Vždy se najde důvod, proč sáhnout po tabulce. Čokoláda však patří mezi drogy, které neublíží a naopak mohou zdravotně pomoci. Řeč není samozřejmě o levných čokoládách, které mají ve svém složení spoustu tuku a cukru, ale o kvalitních čokoládách, které obsahují okolo 70% obsahu kakaa.
Tyto tabulky obsahují i užitečné látky, jako nenasycené tuky, flavonoly, které chrání tělo před infarkty, mrtvicí a zhoubnými vlivy radikálů, snižují riziko chorob a podle nejnovějších vědeckých studií chrání i před demencí. Podle dalších výzkumů prý kvalitní čokoláda dokáže i vyhlazovat vrásky a zlepšovat milostný život.
Historie tekuté čokolády
Čokoláda je známá už od nepaměti. Dle starověkých výzkumů ji používali Mayové a Aztéci už okolo roku 600. Míchali ji s různými přísadami a pili s teplou vodou. Po objevení Ameriky se čokoláda dostala díky Hernánu Cortézovi do Španělska a tento recept na přípravu horkého nápoje, si našel oblibu na francouzském dvoře po sňatku Anny Rakouské a Ludvíka XIII. Pověst o čokoládě se brzy rozšířila nejen po celé Francii, ale i do dalších zemích, kde se recept k přípravě postupně obměňoval. V 18. století, se místo vody začíná používat mléko, objevují se metody k odtučnění kakaa a je registrován patent první formy na čokoládový prášek. V roce 1961 zahajuje Francie výrobu práškového nápoje Nestlés Nesquick.
Historie čokoládových tabulek
Čokoládové tabulky známé z dnešní doby se začaly vyrábět v roce 1674, kdy obchod Káva Mill a Tobasco Roll v Londýně začal prodávat čokoládu ke kousání. Postupně se začaly přidávat do čokolády další přísady a jako první z nich byly lískové ořechy při vývoji nové technologie hnětení čokolády ve Švýcarsku. Zatímco v Anglii se v roce 1847 začala vyrábět čistá hořká čokoláda, ve Švýcarsku bylo objeveno kondenzované mléko, díky němuž se zdokonalil recept na výrobu mléčné čokolády. Pár let nato se objevila čokoládová poleva, různé tyčinky, vložené do pečiva, kolekce a podobně.
Dnes čokoláda láká různými tvary a příchutěmi každou generaci a stala se oblíbeným dárkem k jakémukoliv výročí. Kvalitní čokoláda, ačkoliv není nejlevnější, získává stále nové zákazníky, ať už jako tekutá, nebo v pevném tvaru.
Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:imagerymajestic)