de de de


Novinky:
Home » Zdraví » Návod, jak zbavit lískové ořechy slupky
Návod, jak zbavit lískové ořechy slupky

Návod, jak zbavit lískové ořechy slupky

Lískové ořechy nejsou jen pro Popelku. Vám sice možná nezařídí prince a štěstí do konce života, ale pokud je budete občas konzumovat, obohatí váš jídelníček o mnoho zdravých tuků, biotin, hořčík, kyselinu listovou, vápník, zinek a samozřejmě i o vlákninu. Jediný háček je v tom, že všechny tyto živiny jsou ukryté pod tvrdou skořápkou a ještě ve slupce. Hodila by se vám rada, jak zbavit lískové ořechy slupky? Pak rozhodně čtěte dál.

Proč jíst lískové ořechy?

Lískové oříšky jsou obecně stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a jsou naprosto skvělé jako doplnění energie po náročné tělesné aktivitě. Pouhých 50 gramů doplní výdej energie za hodinu tréninku, tedy asi 314 kcal. Jsou tak vhodné pro sportovce, ale i nemocné, rekonvalescenty, studenty a také pro těhotné ženy.

Lískové oříšky jsou bohaté na mononenasycené tuky, které prospívají vašemu srdci a jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E. Jsou tedy skvělým lékem pro naše oči i na cukrovku druhého typu. Kromě toho jsou bohaté na vitamín B1, vlákninu, zinek, vápník, kyselinu listovou, hořčík a biotin.

Skvěle se hodí do domácího müsli, buchet, koláčů, cukroví, ale i do salátů. Samotné jsou relativně chudé na sacharidy, které se dají doplnit například rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi. A samozřejmě je můžete jíst i samotné jako malou svačinku.

Jak zbavit lískové ořechy slupky

Oloupat lískové oříšky není nic těžkého, pokud na to znáte ten správný trik. Nejdřív se musíte zbavit tvrdé skořápky. Mohli byste použít loupáček na ořechy, ale pokud jste se o to už někdy pokoušeli, je vám jasné, že to bude zdlouhavý proces doprovázený nepořádkem a spoustou oříškových projektilů ve vzduchu. Mnohem snazší způsob je kombinace síťky a paličky na maso.

Připravte si dřevěné prkénko pokryté mikrotenovou fólií, oříšky vložte do pevné síťky s malými očky (například od brambor) a síťku položte na prkénko. Potom vždy oddělte pár oříšků od zbytku a boční stranou paličky je jemně naťukávejte, dokud skořápka nepraskne. Potom už oříšky snadno vyloupete. Pokud paličku na maso nemáte, můžete použít i kladívko nebo třeba váleček.

Pod skořápkou vás ale čeká další překážka v podobě hnědé slupky. Možná by vás svádělo ořechy přelít horkou vodou stejně jako mandle, jenže to na lískové oříšky nefunguje. Namísto toho je dejte na plech do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte je v této teplotě po dobu 5 až 10 minut. Až ořechy lehce vychladnou, nasypte je do utěrky a jemným třením z nich slupku odstraňte.

Pokud nemáte možnost použít troubu, můžete dát ořechy do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň výkonu na přibližně 5 minut, nebo opražit na pánvičce přikryté pokličkou asi 8 minut. Vždy ale dávejte pozor, protože ořechy budou po pražení velice horké.

Pokud oloupané ořechy hned nevyužijete, můžete je uskladnit v dobře uzavřené sklenici na tmavém a suchém místě, případně je zamrazit nebo dokonce zavařit.

1/5 - (1 vote)
Sdílejte článek

Vložit komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Plotové dílce a hliníkové ploty vyřezávané laserem
Bytové dekorace, které se hodí i do vašeho bytu